Kako zdraviti glivice na nogah

Zdravljenje glivic na nogah poteka pod nadzorom specialista

Zdravljenje glivic na nogah je nujen ukrep za preprečevanje razvoja zapletov. Izbira terapevtske taktike je odvisna od poteka patološkega procesa. Pomembno je izbrati pravo zdravilo, ki ne bo samo lajšalo simptomov, ampak tudi odpravilo samega patogena. Glavne metode vključujejo sistemsko in strojno terapijo, uporabo lokalnih zdravil in operacijo.


Metode zdravljenja

Pred začetkom zdravljenja glivic je pomembno ugotoviti, v kateri od štirih stopenj je bolezen in glede na to bo izbrana ustrezna terapija. Za terapijo je izbrano zdravilo, ki pomaga lajšati neprijetne simptome in odpraviti patogeno okužbo.

Zdravljenje glivic na nogah se izvaja z uporabo lokalnih antimikotičnih mazil, krem, lakov; Predpišemo peroralne antimikotike in vitamine, če pride do bakterijske okužbe, predpišemo antibiotike; v napredovalih primerih se izvaja kirurška odstranitev prizadetih nohtov.

Zdravljenje glivic na nogah ne zahteva hospitalizacije in vedno poteka doma. Takšne okužbe praviloma zahtevajo pulzno terapijo - to je jemanje velikih odmerkov zdravil v kratkem času, da dosežemo in okrepimo učinek zdravljenja ter zmanjšamo stranske učinke.

Da bi preprečili ponovno okužbo z glivicami po zdravljenju zaradi kompleksne terapije, je treba stvari zdraviti s posebnimi razkužilnimi raztopinami.

In v prihodnosti nosite čevlje in oblačila iz naravnih materialov, preprečite potenje nog in redno izvajajte higienske postopke.

Med takimi tečaji so običajno potrebni dolgi premori.

Vse metode zdravljenja glivičnih okužb lahko razdelimo v več kategorij:

 • sistemsko zdravljenje,
 • zdravljenje z zdravili,
 • kombinirano zdravljenje,
 • lokalna pravna sredstva
 • strojna terapija,
 • kirurški poseg.

Med sistemsko terapijo bolnik jemlje potrebna farmakološka zdravila v obliki tablet, kapsul ali suspenzij, ki pa imajo veliko stranskih učinkov.

Zdravljenje glivic z lokalnimi zdravili ima veliko manj neželenih učinkov kot zgoraj opisana metoda, vendar se uporablja le, če okužba ne prizadene več kot tretjino nohtnih plošč ali več kot dva prsta.

Zunanji izdelki vključujejo lake, kreme, mazila in raztopine. Izbrani so glede na prizadeto območje stopala. Tako se za predele s suho kožo uporabljajo mastne kreme, podplati se običajno namažejo z mazilom, med prsti pa se nanese suspenzija, glivice na nohtih pa se zdravijo s posebnim lakom.

Zdravilni lak deluje samo na nohtno ploščo in ko prodre globlje, se koncentracija zdravila zmanjša. Takih lakov je veliko. Za zdravljenje prizadetih predelov kože se uporabljajo kreme in mazila, ki jo pomagajo navlažiti in mehčati.

Med kompleksnim zdravljenjem se hkrati uporabljajo zunanja sredstva in farmakološka zdravila.

Strojna terapija se uporablja, če zahtevani terapevtski učinek z drugimi sredstvi ni bil dosežen, v tem primeru se uporablja laserska terapija ali mehanska metoda - oba postopka se izvajata v bolnišničnem okolju.

Za zdravljenje onihomikoze se pogosto uporablja radikalna metoda - odstranitev nohta, s čimer se skupaj z nohtno ploščo odstrani večina glivic; ti ukrepi izboljšajo penetracijo protiglivičnih mazil in s tem povečajo njihovo učinkovitost.

Nohtno ploščo lahko odstranite na dva načina:

 1. Kirurški, v bolnišničnem okolju.
 2. Z uporabooniholitičnipomeni - obliž ali mazilo, ki uniči oboleli noht.

Poleg ciljnega zdravljenja glive in simptomatske terapije v kombinaciji se uporabljajo tudi dodatni ukrepi, ki vključujejo:

 • Sprejemvitaminiin imunostimulanti za krepitev imunosti.
 • Antibakterijskozdravljenje, če je prisotna bakterijska okužba.
 • Zdravljenjepovezanobolezni.

Da bi povečali učinkovitost zdravljenja, je treba upoštevati vsa zdravniška priporočila: jemati zdravila, pravilno jesti in izvajati dnevne higienske postopke za nego stopal.

Če je bila terapija izvedena pravilno in se je izkazala za učinkovito, se tkivo, prizadeto z glivicami, v celoti nadomesti z zdravim tkivom, vendar je za popolno zagotovitev dobrega rezultata potrebno opraviti teste dva tedna po izginotju vseh simptomov. Da bi se izognili ponovni okužbi z glivico, morate upoštevati pravila osebne higiene in izvajati ustrezno preventivo.