Kako zdraviti glivice na prstih

glivice med prsti

Glivice so splošno ime za skupino mikroorganizmov, ki prizadenejo kožo in nohte ter povzročajo bolezen, kot je mikoza. To človeku povzroča ne samo fizično, ampak tudi moralno nelagodje - zaradi neprijetnega vonja in neestetskega videza stopal je bolnikom z glivicami nerodno nositi odprte čevlje in sezuti čevlje v prisotnosti drugih.

Zelo enostavno se je okužiti z glivicami - mikroorganizmi, ki povzročajo mikozo, živijo povsod. Vsa javna mesta (savna, kopališče, bazen), kozmetični saloni so mesta z visokim tveganjem. Doma prav tako ne smete zanemariti pravil osebne higiene - vsak družinski član mora imeti svoje brisače, copate in krpe. Okužba v družini je morda najpogostejši vzrok glivic. Iz istega razloga ne smete nositi čevljev nekoga drugega - že samo pomerjanje čevljev ali škornjev nekoga drugega se lahko okuži.

Gliva ne izgine sama - ob prvih simptomih te bolezni se morate obrniti na podologa, da diagnosticira specifično vrsto patogena in predpiše režim zdravljenja.

Simptomi in vrste glivic na prstih

Kožo stopal in nohtov na nogah lahko prizadene več vrst glivic:

  • podoben kvasu;
  • plesniv;
  • dermatofiti.

Glede na vrsto glive se razlikuje tudi kompleks simptomov. Vendar pa obstajajo pogosti znaki glivične okužbe:

  • srbenje kože;
  • neprijeten vonj;
  • sprememba oblike, barve nohtov, njihovo zgostitev;
  • luščenje kože stopal, pojav razpok in ran na njej.

V zgodnjih fazah bolezni so spremembe nevidne, z napredovanjem bolezni pa postanejo izrazitejše. Če se pojavi kateri od simptomov, ki jih opisujemo, se morate posvetovati s strokovnjakom.

Za pripravo učinkovitega načrta zdravljenja je treba določiti specifično vrsto patogena in njegovo razširjenost. Podolog bo opravil pregled bolnika in vse potrebne študije za ta namen.

Zdravljenje doma

Strokovnjaki opozarjajo, da je zdravljenje glivic na nohtih doma neučinkovito. Da bi uničili povzročitelja okužbe, je treba opraviti številne laboratorijske preiskave in ugotoviti morebitne kontraindikacije za določena zdravila pri bolniku.

Samostojno jemanje kakršnih koli zdravil proti glivicam ne bo prineslo le nobene koristi, ampak bo povzročilo tudi poslabšanje stanja - glivice se bodo še naprej razmnoževale in povzročale še večje nelagodje.

In če se bolezen začne, lahko popolnoma uniči nohte - v tem primeru boste morali dolgo čakati na rast nove nohtne plošče. To je dolgotrajen postopek, ki ga mora nadzorovati tudi specialist. V nasprotnem primeru lahko novi noht začne rasti v napačno smer.

Zdravljenje z zdravili

Vsako zdravilo za glivice na prstih vsebuje določene učinkovine. Katero je v tem primeru primerno za bolnika, mora ugotoviti specialist. Zato ne smete sami kupovati mazil ali krem v lekarni, vodeni po nasvetih prijateljev, oglaševanju na internetu ali priporočilih farmacevta.

Kopeli s soljo in sodo

Kopeli s soljo in sodo so dokaj priljubljena metoda domačega zdravljenja glivic na nohtih. Menijo, da sol in soda ubijata glivice, imata razkuževalni in sušilni učinek. Vendar ta metoda ni primerna za vse bolnike in morda ne bo učinkovita. Poleg tega lahko nekateri bolniki pri uporabi te metode razvijejo alergijsko reakcijo.

V nekaterih primerih lahko podolog pacientu dejansko dovoli izvajanje takšnih kopeli. Vendar le kot pomožna metoda in pod pogojem, da bolnik nima alergij.

Zeliščne kopeli

Obstaja na desetine receptov za zeliščne kopeli za zdravljenje glivic na prstih: z rmanom, celandinom, ognjičem, hrastovim lubjem itd. In mnogi od teh receptov lahko resnično pomagajo - kot del kompleksne terapije in pod nadzorom specialista. Zeliščne kopeli same po sebi ne morejo obvladati glivic.

Losjoni s kisom

Kis ustvarja kislo okolje, ki ga glivice ne prenesejo – v takih razmerah ne morejo rasti in se razmnoževati ter sčasoma odmrejo. Med tistimi, ki se obračajo na medije v iskanju zdravila za glivice, so zelo priljubljeni losjoni s kisom - to je ena najbolj dostopnih metod zdravljenja.

Vendar je treba upoštevati, da je uporaba kisa za losjone nevarna - lahko povzroči opekline. Opeklina s kisom je ena najresnejših gospodinjskih poškodb. To je kemična opeklina, ki je lahko precej globoka, odvisno od tega, koliko kisline pride na kožo in koliko časa je kis v stiku s kožo.

Najbolj pravilno zdravljenje glivic na prstih

V specializiranem centru za pediatrijo in osteopatijo lahko opravite celovito zdravljenje glivic na prstih. V centru posvetovanja izvajajo izkušeni podologi, ki bodo natančno določili vzrok bolezni.

Izvedli bodo vse potrebne raziskave in za vas razvili individualni načrt zdravljenja od trenutka zdravljenja do popolnega okrevanja. Po potrebi bodo napoteni k sorodnemu specialistu.

Podologi Centra ne bodo samo odpravili bolezni, ampak tudi dali priporočila, kako preprečiti bolezen v prihodnosti in negovati kožo stopal in nohtov doma.